E-Learning

ICT & E-Learning in beta onderwijs

 

Mijn video interview en demo Excel bij Natuurkunde

Als onderdeel onderzoek door Universiteiten Twente & Eindhoven.

Op youtube, begin zonder geluid en betrof meerdere klassen.

 

Mobiele telefoon & Tablets (met Android)


Ik ben beslist geen ICT expert, maar weet zeker dat een mobiele telefoon of tablet niet het zelfde is en ook niet hetzelfde kan als een krachtige Windows PC met Microsoft Office en plug ins als Flash, Java en Silverlight. De bestaande educatieve applets werken niet op tablets en gaan dit ook niet doen. De ontwikkeling van nieuwe educatieve software gaat ongetwijfeld nog jaren duren. Dit is in de volgende figuur geïllustreerd.

 

 

Te hoog gespannen verwachtingen moeten dan ook beslist worden getemperd en vooral ook overhaaste investeringen moeten worden vermeden. Verstandiger is om zorgvuldig te kijken wat op korte termijn wel realiseerbaar is.

 

Om te beginnen heb ik gekeken of en hoe mijn files gebruikt kunnen worden op een Android tablet. Dus niet naar wat er allemaal verder kan en reeds beschikbaar is voor E-learning met tablets.

 

De in deze website gebruikte werkwijze is in principe ook geschikt voor het ontwikkelen van lesmateriaal voor mobiele telefoons en tablets. Enkele kleine beperkingen kunnen snel en eenvoudig worden opgelost. Het is echter niet eenvoudig dit zo te doen dat de files in alle apps goed worden weergegeven. Ook het vegen gaat in spreadsheets veelal lastig en bij sommige apps ook erg langzaam. Het grootste probleem is echter dat door de machtsposities van de verschillende besturingssystemen een aantal essentiële functies principieel niet mogelijk is op tablets. Dit wordt hieronder kort gedemonstreerd en toegelicht.


Zelf heb ik het alleen kort uitgeprobeerd op een Samsung Galaxy Tab 2 (Android 4, Processor 1 GHz, zonder SD Card) en een S4 mini met een Android systeem. Ik weet niet wat mogelijk is op een Linux Apple Systeem, maar verwacht geen grote verschillen. Met de Windows tablets zou meer mogelijk moeten zijn, maar voorlopig stelt Windows 365 m.b.t. Office zeer teleur en is Window 8.1 voor tablets nog zeer instabiel. Bovendien is de vraag of de chip en geheugen capaciteit voldoende zullen zijn.

 

Ter illustratie van hetgeen mogelijk is en wat de problemen zijn kun je met je mobiel of tablet naar deze website gaan en de volgende demo files downloaden. Dit kan ook door via je PC de file in je dropbox te plaatsen. Open om te beginnen deze file vervolgens met de free Windows app Kingsoft Office.


Demo Android Mogelijkheden & Beperkingen
Demo ANW werkbladen Intro & DNA

 

In principe kan elke file worden gedownload, maar als deze te groot is kan deze niet geheel worden weergegeven. Met een extra SD Card wellicht wel. Dit kan worden opgelost door de te grote file op te splitsen in afzonderlijke files met minder werkbladen. Er zal dus gewerkt moeten worden met een groot aantal kleinere files. De file kan niet als alleen lezen worden geopend, zodat het wachtwoord weggelaten moet worden of algemeen bekend moet zijn. De werkbladen en foto’s worden bij de free apps weergegeven als in Excel. Het doorklikken op de gekleurde internet links werkte goed, ook die naar Youtube. In Excel zelfgemaakte tekeningen worden in Kingsoft helaas niet weergegeven, maar dit kan eenvoudig worden opgelost door een kopie van de tekening als een figuur over de tekening te plakken zoals gedemonstreerd in de 1e Demo file. Een optie is ook grote tekstdelen van het werkblad als figuur weer te geven met alleen de links en interactieve delen in cellen. In Polaris werden de zelfgemaakte figuren wel goed weergegeven met alleen een rechthoek om een textvak. Dit kan worden weggewerkt m.b.v. een kopie van de figuur. Het doorklikken op links werkt echter niet omdat dan wordt overgeschakeld naar text invoer. Quickoffice gaf de zelfgemaakte figuren vereenvoudigd weer. Scrollen was zeer traag en nagenoeg onmogelijk. Ook de links werkte niet.

 

Softmakers Office Mobiel voor  Android bestaat uit Textmaker compatibel met Word, Planmaker compatible met Excel en Presentation compatible met Powerpoint. De download kost € 30 voor 3 applicaties op maximaal 3 systemen. De Textmaker lijkt zeer goed. Planmaker gaf de originele files goed weer, maar werkte door zijn mogelijkheden wel erg traag. De werkbladen tabs worden niet weergeven en zijn alleen toegankelijk via menu werkblad en pijltjes. Helaas werden de figuren die m.b.v. Excel over een zelfgemaakte tekening waren geplaatst blank weergegeven. Dit kan wat omslachtig worden opgelost door te kopiëren via print screen, opmaak en plakken als figuur. Planmaker directory toont helaas de download directory niet, wel de meest recente files.

 

Voor de kleine files bleek Polaris alles het beste weer te geven, maar helaas werkte de internet links (nog) niet. Bij de grotere DNA file werden de figuren echter uiterst langzaam of geheel niet weergegeven in Kingsoft noch in Quickoffice. In Polaris ging dit langzaam en in Planmaker snel. Er is dus nog geen all singing all dancing oplossing. Vooralsnog lijkt de free app Kingsoft nog het meest geschikt.


Ondanks al deze huidige onvolkomenheden zijn er wel degelijk reeds mogelijkheden om in beperkte mate eigen lesmateriaal te ontwikkelen en weer te geven op een tablet.


Er blijven dan echter ook nog enkele andere praktische beperkingen. Lastig is dat bij elke app het afsluiten anders werkt met een afsluitknop op een andere plek. Het zou beter zijn als er zowel horizontaal als verticaal een scrolbar was, omdat bij vegen over de cellen de app dit storend vaak ziet als het selecteren van een cel of domein.  Heb wat gegoogled maar nog geen oplossing gevonden. Het type venster laat slechts een zeer beperkt deel van file zichtbaar. Praktisch gezien is er daarom toch een keyboard nodig (met liefst ook een touchpad met een aparte vertical scrollbar) zodat er meer zichtbaar blijft en genavigeerd kan worden met (het touchpad en) de pijltjes en de page up en page down knoppen. Blue tooth doet dan wel een aanslag op de batterij capaciteit van de tablet.

 

Als de files in de dropbox worden gezet moet deze iedere keer geupdate worden, hetgeen veel tijd en batterijcapaciteit  kost. Downloaden kost sowieso relatief veel tijd. Beter is de file eenmalig te downloaden of in Google drive te plaatsen. Bovendien is de chip en geheugen capaciteit van mobieltjes en tablets snel veel te beperkt. Praktisch gezien moet daarom gebruik worden gemaakt van een SD Card voor het vergroten van het geheugen en de opslag van de vele files.

 

Ik ben ervan overtuigd dat er voor alles een oplossing is, en dat technisch alles mogelijk is. De belangrijkste probleem is en blijft echter de macht van de software giganten die elkaar beconcurreren en niet samenwerken. Daardoor is en wordt op de bekende mobiele telefoons en tablets fundamenteel niet alles mogelijk wat we gewend zijn binnen een PC windows omgeving.

 

Microsoft maakt haar software niet beschikbaar op de Google Android systemen. Silverlight werkt dus ook niet via Google en bovendien is dit een aflopende zaak. De app Moonlight van Novell moest worden gestopt na een lawsuit van Microsoft. Daardoor zijn RTL uitzending gemist en magister niet toegankelijk op een tablet via de google. Er wordt gewerkt aan oplossingen, maar deze functioneren nog niet goed. Magister is op dit moment alleen bereikbaar via de app Meastro. Begin 2014 werkt magister zonder Silverlight. Adobe is gestopt met Flash voor Android en Microsoft gaat dit integreren in de webbrowser. De bestaande educatieve applets in windows werken niet op tablets omdat Android  geen plug in heeft voor Java van Oracle. Een nieuwe versie van Java wordt gebruikt voor het ontwikkelen van apps binnen Android, maar dit biedt geen soelaas voor de reeds bestaande applets.


Het verbaast mij dan ook niet er gezegd wordt dat de uitgevers veel beloven maar weinig tot niets doen.  In de eerste plaats hebben ze daar niet de ICT expertise en capaciteit voor en ten tweede worden ze ernstig beperkt door de bovengenoemde concurrentiestrijd. Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat hier een oplossing voor komt en dat er op korte termijn voldoende digitaal materiaal beschikbaar zal komen voor gebruik op tablets. Dit is mede gebaseerd op mijn eigen ervaringen met productontwikkeling, eerdere ontwikkelingen als video VHS versus Betamax, ISDN, TV HDMI ready en de huidige hooggespannen verwachtingen van 3D TV. Uit commercieel oogpunt wordt er vaak zeer veel beloofd, maar vaak duurt het heel lang voordat het er ook echt is en werkt. Dit wordt nog verergert door de verschillen tussen Apple en Android systemen.


Wifi op scholen is goed, maar dan wel voor educatie op snelle notebooks en labtops, nog niet zo zeer voor op tablets. Met een Keyboard en SD card is een tablet ook niet echt voordeliger dan een meer geschikt notebook of labtop.


Voorlopig blijft deze innovator nog maar vooral gebruik maken van de Windows PC, ook voor onderwijs doeleinden.

 

Vanuit die windows omgeving kan elke docent op beperkte schaal lesmateriaal samenstellen voor gebruik op tablets, zoals hiervoor gedemonstreerd. Dit vereist wel de nodige kennis, ervaring en vooral veel tijd.


Mobieltjes en tablets zijn nuttig voor erbij, maar nog niet ter vervanging van krachtige window PC’s.


Ik hoop dat het ministerie van onderwijs en alle schoolleiders dit goed tot zich door laten dringen.


E-Learning Algemeen


Dit moet vooral een nuttige aanvulling zijn op het traditionele onderwijs en zorgvuldig en verstandig worden ingevoerd wanneer de tijd en de middelen daar rijp voor zijn.


E-learning is beslist veel meer dan alleen digitaal nultipoint choice toetsen afnemen.

 

Uit Wiki  (Bij elke regel kun je direct een kritische vraag stellen)
Voordelen: (Hoe zit het met de ontwikkelingstijd, opleiding van docenten en kosten?)

  • flexibel leren (leermateriaal is 24/7 beschikbaar)
  • Trainingstijd / reistijd / verblijftijd wordt bespaard
  • kostenbesparing (reiskosten / verblijfkosten / extra cursusruimte)
  • consistentie (aangeboden leerstof is voor alle gebruikers gelijk)
  • het leren van thuis / vanuit het werkplaats maakt het tussendoor leren makkelijker
  • realtime toetsing, meningen over de kwaliteit van het leren kan makkelijker gehaald worden door live-polls
  • praktijkgericht leren (door interactieve tutorials kunnen software programma's beter in de praktijk geleerd worden

Nadelen: (Hoe zit het met menselijk contact, body language, differentieren?)

  • geen one-4-all oplossing, niet elke leerstijl wordt gestimuleerd door een e-learning oplossing
  • het leren / lezen op een beeldscherm wordt vermoeiend gevonden
  • zelfdiscipline en cognitieve vaardigheden zijn voor het zelfstandig leren met een computer nodig
  • werken in eigen tijd ? medewerkers willen vaak niet in hun vrije tijd extra kennis opdoen, dit moet ondersteund worden door hun organisaties
  • verder vinden medewerkers het vaak lastig om extra kennis op te doen tijdens hun werktijd, hiermee loopt men gevaar dat de medewerker niet bewust leert
  • de klikkende aap: medewerkers leren niet bewust en werken alleen maar het elektronische leermateriaal af, zonder dat er een leerproces optreedt

 

Naar mijn overtuiging is E-learning al moeilijk genoeg op een windows PC en is het principieel beperkter op een tablet.


Voor de meer tekstueel en visueel gerichte vakken kan een tablet wellicht nog goed werken, maar voor de Binas vakken wordt het ongetwijfeld snel veel te beperkt en te lastig. Uiteraard laat ik mij graag overtuigen van het tegendeel.


Leerlingen moeten verstandig leren omgaan met moderne ontwikkelingen zoals hun mobiele telefoon, ook in de klas. Tegelijkertijd ben ik van mening dat het overmatig en nutteloze gebruik van mobiele telefoons zowel de sociale vorming als de leerprestaties van leerlingen nadelig beïnvloed. Zelfs in een kring wordt er niet meer met elkaar gesproken, maar is iedereen zijn RSI aan het versterken. De termen die ik voor dergelijke verslaafden gebruik zijn Asomobiel en Asomob. Iets aardiger Asomop en iets neutraler MA voor Mobiel Aso en Mobiel Addict. Het is beslist noodzakelijk dat leerlingen en volwassenen hier verstandiger mee leren omgaan, zeker in het verkeer.

Alcohol Drugs Gokken Gaming Mobiel

 

Vooralsnog is en blijft voor mij een docent iemand van vlees en bloed met veel kennis en ervaring en een warm hart voor de maximale educatie van individuele leerlingen. Ik laat mij echt niet gek maken door de nog onvolwassen maar snel groeiende mobiel en tablet hype, en zogenaamde digitalisering van het onderwijs.

 

Mijn eigen geloof in digitalisering heb ik de afgelopen jaren al aardig naar beneden bijgesteld naar een meer realistische en praktische toepassing. Uit een enquête bleek dat vele anderen er juist steeds meer in gaan geloven en nog niet zover zijn.

 

In principe is het mogelijk om de leerlingen tegelijkertijd in een gedeelde Excel file vragen te laten beantwoorden en hun multipoint choice antwoorden snel statistisch te kunnen verwerken. Dit vereist echter veel meer kennis, ervaring en voorbereiding dan het handmatig verwerken van een dergelijke toets. Voor dit soort eenvoudige toetsen is nieuwe software geschreven voor tablets ongetwijfeld meer geschikt.

 

Tenminste een ICT-expert deelt mijn zienswijze. Een andere zegt dat alles opnieuw ontwikkelt moet worden in html5. Bovendien moeten de files dan beschikbaar zijn in een cloud zodat deze niet gedownload behoeven te worden. Op die wijze is E-learning wel goed mogelijk. Dit gaat nog wel de nodige ontwikkeling en tijd kosten.

 

THAT IS HOW SEE IT FOLKS    PLEASE CONVINCE ME OTHERWISE