(Klassieke) Natuurkunde

Nieuwe juiste balans concept-context

In de nieuwe natuurkunde staat de context centraal en moet alles vooral talig worden. Als ingenieur en afkomstig uit het bedrijfsleven ben ik daarvan beslist geen voorstander. In de eerste plaats is er veel te veel kennis om de leerlingen dit allemaal zelf opnieuw te laten ontdekken of uit te vinden. Het miskent volledig het belangrijke verschil tussen alpha en beta leerlingen, en belemmert juist de meer exact ingestelde leerlingen. Ook ontbreekt het aan de benodigde tijd voor zoveel tekst en context. Feit is dat het bij huidige leerlingen juist minder en niet meer tekst moet worden. Ook als docenten zouden willen, hebben deze eenvoudigweg niet de vereiste tijd om te overleggen, af te stemmen en samen te werken. Leerlingen zijn vooral gebaat bij een juiste balans tussen concept en context. Dit moet gestructureerd en beknopt worden gedoceerd. De focus moet vooral liggen op het analytisch en modelmatig leren denken en werken, en dit kunnen aanwenden in nieuwe onderzoeken en praktische toepassingen. Persoonlijk kies ik dan ook uitdrukkelijk voor een juiste en efficiente Co-Co balans. De ene keer benader je het vanuit de context en bij andere onderwerpen vanuit het concept. Kort, helder en duidelijk. Mijn persoonlijke invulling zal dan ook niet veel gaan verschillen van mijn huidige werkwijze. Uiteraard zal ik wel terdege invulling geven aan de nieuwe domeinen en examen eisen.

 

De onderstaande links geven veel aanvullende informatie over de meeste onderwerpen in de klassieke mechanica, zoals ik deze op dit moment gebruik. Ze verschaffen zeer uitgebreide overzichten voor de verschillende concepten en de praktische toepassingen daarvan. Er wordt ingegaan op de achtergronden van bepaalde formules en hoe je iets wiskundig moet uitrekenen. Er zijn veel extra voorbeelden en links naar applets en internet sites. Meerdere files bevatten uniek eigen werk met zelfgemaakte figuren.

 

Deze files zijn gerelateerd aan de oude Sysnat methode. Voor Nina hebben de leerlingen zelf gekozen voor Newton. Dit wordt aangevuld met onze eigen opvattingen en betere opgaven.

 

Beweging (s,v en a onder elkaar, oppervlak of raaklijn+richting)

Vectoren (voor WiD leerlingen)

Kracht, Newton & WvbvE

Licht

Elektriciteit

Kleurcode Elektrische Weerstand

Systeembord Met nuttige applet

Electro Magnetisme & Inductie

Trillingen

Golven

Kromlijnige bewegingen

Temp, Druk & Warmte

Golf Deeltje Dualiteit En Quantum Mechanica

Atoomfysica Met lineaire lijn relaties

Tralie Interferentie Interactief met hyperbolen

Radioactiviteit & Kernfysica Met 3D bindingsenergie grafiek 46 MB

Risico Kernenergie Atombom, Afval, Chernobyl & Fukushima 81 MB

Nuclear Mouse Trap (begin is voor de fun)

Biofysica & Geofysica Extra uitleg bij Nina module V5

 

Ook risico en veiligheid komen aan de orde.

 

Uitwerkingen In aanvulling op de antwoorden achter in het boek, de hints in het hulpboek, en de uitleg in het uitwerkingsboek.

 

Examentraining

Antwoorden MindMaps

 

Voor basisvaardigheden en onderzoeksvaardigheden zie onder Diversen.

De OTV-methode is een eenvoudige manier om op basis van meetwaarden een optimaal theoretisch verband te bepalen.

 

De files onder Quantum Mechnica bevatten zeer veel aanvullende analyses en informatie over klassieke mechanische systemen, zoals (discrete) massa veersystemen, een snaar en longitudinale golven. Dit verschaft meer nuttig inzicht dan de Quantum Mechanica zelf.