Wiskunde en Statistiek

Oude samenvattingen

Als natuurkunde docent geef ik relatief veel uitleg over basisvaardigheden en wiskunde. Met name over meetkunde, standaarddriehoeken, goniometrie, differentieren en integreren. De uitleg hierover is onderdeel van de Excel files onder Natuurkunde, Diversen en Quantum Mechanica.

Hierna volgen nog enkele links naar hetgeen ik enkele jaren geleden heb opgesteld, als samenvattingen van toenmalige Getal & Ruimte A, B en D. Deze waren niet bedoeld voor een digiboard, maar om geprint te worden. Vooral integreren en statistiek zijn beslist nuttig. Deze files zijn niet geupdate. Wel zijn nog enkele fun dingen toegevoegd. In een verwijzing op internet wordt gezegd dat dit vaak verzand in hogere wiskunde. Feitelijk betreft het slechts een samenvatting op concept niveau van de methode VWO B Getal & Ruimte.

 

Math Spiral

Parameters en variabelen

Raaklijn aan functie

Goniometrie

Bij kleine hoeken x in radialen sinx=tanx=x

Groei, logaritme en reeksen

Vectoren en differentieren

Integreren oppervlak en volume

Combinatoriek en Statistiek

Complexe getallen Zie verder onder quantum mechanica

Fibonacci

Rekenlineaal

 

Onder Diversen staan aanvullende files m.b.t. de basisvaardigheden rekenen, significantie en het werken met formules.

Onder onderzoeksvaardigheden wordt ingegaan op statistische lineaire regressie en correlatie, zowel op de klassieke wijze, met matrices, als op de praktische toepassing in een nieuwe OTV-methode.

Onder Quantum Mechanica statistiek wordt nog verder ingegaan op de correlatie van toestanden en statistische kansdichtheidsverdelingen.

 

Persoonlijk betreur ik dat in het huidige programma WiB zowel differentiaal vergelijkingen als statistiek volledig zijn geschrapt. Dit is niet in overeenstemming met het belang van statistiek in de wetenschap en de maatschappij, en ook niet met het verplicht stellen van Quantum Mechanica bij Natuurkunde. Ondanks de huidige extra rekenprogramma's blijft de algebraische kennis vanuit de onderbouw onder de maat. De meetkundige bewijzen die ik 45 jaar geleden op de LTS kreeg durft mijn collega de huidige VWO wiskunde B leerlingen niet voor te schotelen. Persoonlijk zie ik dit als een veel te grote devaluatie van het onderwijsniveau.